När man arbetar som fotograf så finns det en rad olika sorters kameror och verktyg som man kan använda sig av för att säkerställa att arbetet blir så bra som möjligt. Men ibland måste man också stanna upp och fråga sig om allt egentligen är nödvändigt för att fånga det perfekta ögonblicket. Att ha koll på vilka verktyg som är nödvändiga och vilka som egentligen bara är bra för vissa sorters tillfällen är en viktig del av att arbeta som fotograf. Annars riskerar man att alltid behöva bära med sig oerhört många verktyg. Detta blir tröttsamt i längden.

Det finns 4 olika sorters kamerafilter som varje fotograf bör känna till, vilka har olika egenskaper och vars inverkan på arbetet spelar stor roll. Här följer en beskrivning av dessa 4 olika klassiska kamerafilter.

Att arbeta med UV-filter

Vilken fotograf som helst kommer att nämna UV-filter som en essentiell del av arbetet. Om man arbetar under väldigt varma och soliga omständigheter så är UV-filtret viktigt eftersom det fungerar som ett skydd för själva objektivet Vissa fotografer väljer att även använda detta filter som en billig och skyddande lins. Filtret säkerställer en minskning av UV-strålningen vid mycket soliga eller högt belägna platser. Utöver detta så har UV-filtret inte någon större inverkan på fotot.

Varför behövs ett Polfilter?

Om man skall genomföra en fotografering där man behöver fota genom ett fönster eller vatten, vilket leder till att ljus reflekterar, så kan ett Polfilter vara det bästa alternativet. Detta filter ser till att all reflektio från olika blanka ytor minskar. Men det kan vara bra att läsa på och praktiskt lära sig hur detta filter fungerar så att bilderna blir så bra som möjligt.

ND-filter för att dämpa ljus

Om man skall fota med långa slutartider så kan det vara bra att kunna dämpa ljuset som kameran absorberar. Olika ND-filter släpper in olika mycket ljus.

Övertoningsfilter och dess verkan

Detta filter liknar ND-filter, men skillnaden är att man kan bevara vissa detaljer, trots dämpat ljus. Det kan exempelvis handla om att bevara ljuset från en stjärnhimmel eller liknande.