Att fotografera en annan individ kan vara mycket personligt. Handlar det om porträttbilder så kan det vara ännu svårare, eftersom en kamera framför personen i fråga kan upplevas lite skrämmande. Vissa kan uppleva att kameran kommer för nära (behöver inte vara avståndsmässigt) och får därför svårt att slappna av. Befinner man sig vid en professionell fotostudio så skall man inte alls behöva oroa sig för något och oftast är fotograferna bra på att hantera denna nervositet. Men här följer några tips för de fotografer som kanske är i början på sin karriär och upplever en svårighet när det gäller just porträttbilder.

Ta bilder som upplevs äkta

Att ta porträttbilder är som sagt klurigt eftersom personen i fråga (om denna inte är van vid att bli fotograferad) oftast kan låsa sig när det väl är dags att posera framför kameran. Ett enkelt sätt att få personen att slappna av är att ta några provbilder både innan och efter själva fotograferingen. Här får man oftast en mycket mer genuin glimt av personen, man lyckas fånga det spontana leendet eller kanske en blick som visar exakt hur individen känner sig sårbar inför kameran.

Att berätta en historia genom fotografering

Om personen i fråga som man skall fotografera kan befinna sig i en miljö som är bekant så kan man med största sannolikhet lättare fånga individens karaktär och “riktiga” ansikte och dess uttryck. Ett vidvinkelobjektiv kan vara helt rätt för en sådan fotografering, eftersom den vanliga miljön också fångas på bild. Som fotograf bör man alltid fråga sig vad man vill fånga på fotot, hur bakgrunden bör vara och varför den bör vara på detta sätt. Man vill lyckas göra ett intryck med sina bilder och därför är det viktigt att det visuella är starkt.

Det är viktigt att man som fotograf vågar testa sig fram och experimentera. Kanske bör motivet ha blicken fäst vid något annat än kameran eller kanske så bör man hitta en helt ny vinkel för porträttet. Oavsett vad man är ute efter så bör man aldrig vara rädd för att tänka i nya banor.