Många gånger när man tänker på hur bilder editeras och förändras så associeras detta med någon mjukvara för datorn. Men för att förändra en bild så behövs inte alltid en mjukvara utan man kan även använda sig av olika sorters kamerafilter. Ett filter påverkar nämligen kamerans sensor och ljuset förändras därefter. Det kan handla om ett ljusare, mörkare, gult eller grått ljus (många fler finns). Vidare så fungerar filtret också som ett skydd för själva linsen så att denna inte blir repig eller liknande.

När och hur bör man använda ett filter?

Att arbeta med ett visst filter innebär att man låter ett visst ljus passera (en våglängd typ), vilket på så sätt ger den effekt som man önskar. Vidare så kan man välja ett filter som inte låter en viss våglängd passera och därför fungerar med en absorberande effekt. Hur man vill använda de olika kamera-filtern beror helt på vilken sorts bild man vill skapa, samt när man tänkt fotografera.

  • Ultraviolett filter: detta filter ser till så att inget UV-ljus når kamerans sensor. Uv-ljus ses inte med själva ögat, men ger en viss effekt på bilder där motivet absorberar mycket UV-ljus som exempelvis snö eller vid dimmiga landskap. I och med att kameran blir allt mer avancerad så har redan de flesta kameror detta inbyggt.
  • Skylightfilter: Liknande effekt som UV-filtret med skillnad UV-ljuset når sensorn i mycket mindre grad. Istället för en blå nyans så ser man istället eller mer rödbrun ton.
  • Neutrala filter: Detta sorters filter finns i 3 olika varianter: neutralt grått, genomskinligt eller graderat neutralt grått. Den genomskinliga varianten påverkar ljuset i mycket liten grad men påverkar alla färger. Det neutrala gråfiltret påverkas också av alla färger, minskar ljuset men utan att förändra ljusets egenskaper. Det graduella gråfilter syfte är istället att skapa ett mer jämnt ljus i fotot.