Porträttbilder är oftast klurigt att lyckas få till, oavsett om man väljer att ta bilderna ute på gatan eller inne i en fotostudio. Det gäller att få till rätt ljus och att man tar bilderna relativt snabbt. Vilken sorts utrustning man väljer att använda varierar mellan fotografer och fotostudier. Här följer några snabba tips på hur man kan lyckas ta ännu mer professionella porträttbilder.

Exponeringskompensation när man skall ta porträttbilder

När man som fotograf tar bilder av människor så märker man snabbt att ljuset spelar roll när man vill få fram individens korrekta hudton. Att använda sig av exponeringskompensation låter svårt, men det handlar helt enkelt om att lyckas få sitt motiv antingen ljusare eller mörkare. Har individen i fråga en väldigt ljus hudton så vill man inte att vice versa. Det gäller att ta fram personens naturliga sida via bilderna. Idag kan man arbeta med exponeringskompensation genom digitalkameror (DSLR-kameror) och till och med mobiltelefonen.

Att komma tillräckligt nära motivet

Tar man bilder på en individ som rör sig mycket eller som kanske känner sig obekväm framför kamerans lins så kan detta vara en tuff utmaning. Samma sak om man tar porträttbilder av okända individer på gatan. Att komma tillräckligt nära motivet leder oftast till att man lyckas få mer intensitet i bilden, men lyckas fånga de små uttrycken som individen visar, men som man på långt håll kanske inte lyckas uppfatta. Det kan handla om en glimt, kanske speciella linjer i ansiktet eller liknande. Att som fotograf försöka komma när motivet är med andra ord en utmaning, men som också leder till ett mer lyckat resultat. Här kan det vara bäst att nyttja ett objektiv som har fast brännvidd. Alternativt att man nyttjar ett objektiv med ultravidvinkel. Zoomobjektiv fungerar oftast mindre bra för att fånga dessa små, men unika detaljer.